Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд  обвинителен акт срещу осем

...
Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд  обвинителен акт срещу осем
Коментари Харесай

8 души от група за телефонни измами застават пред съда

 Спецпрокуратурата внесе в Специализирания углавен съд  обвинителен акт против осем лица за присъединяване в проведена незаконна група за телефонни измами на български жители от територията на  Румъния.

Членовете на групата бяха арестувани на 30 август 2019 година при профилирана интервенция на Главна дирекция " Национална полиция " под надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на следствието бе открито, че тя е била основана през януари 2018 година от татко и наследник, които имали и предходни присъди за телефонни измамници.  Двамата привлекли родственици и другари в нея. На всеки от тях упълномощили избрани функционалности съгласно уменията им. Основна роля имали така наречен " въртачи " или " ревачи ", способни да вкарват в подвеждане възрастни хора, поставяйки  ги в разнообразни лъжливи сюжети и убеждавайки ги (уж с благородна цел) да 

дават на измамниците всичките си пари и полезности. Други  изпълнявали ролята на куриери или мулета, които ръководителите набирали  по разгласи в интернет за търсене на работа или продажба на коли. 

Трети отговаряли за управление на мулетата. За по-голяма нелегалност, активността на " въртачите " била изнесена в Румъния и били употребявани телефони и  SIM карти на румънски мобилни  оператори. Финансирането на участниците зад граница осигурявал  ръководителят на групата Д.С. Той провел превоза и настаняването  им в хостели и жилища в Румъния.

Най-честата и сполучлива скица за машинация включвала позвъняване от " доктор " за потърпевш непосредствен и нужда от средства за лекуването му. Следвал  диалог със " чиновник на Министерство на вътрешните работи ", който предупреждавал евентуалната жертва, че е обект на телефонна машинация и би трябвало да спомага на полицията за залавяне на престъпниите - като съобщи желаните от  измамниците средства, които след това ще бъдат върнати. Обектите на измама получавали инструкции по кое време и къде да оставят парите.

За година и половина участниците в групата убедили възрастни хора от  София, Габрово и Разград да им предадат над 34 000 лв.. Шестима от предадените на съд участници в незаконната група досега са с ограничения за неотклонение " Задържане под стража ", един е под домакински арест и един с гаранция в пари от 10 000 лева

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР